1. Úvodní stránka
  2. Základní škola
  3. Aktuálně
  4. Den otevřených dveří a připomínka 785. výročí první písemné zmínky o Křižanově

Den otevřených dveří a připomínka 785. výročí první písemné zmínky o Křižanově

V úterý 14. 5. 2024 proběhl Den otevřených dveří na ZŠ a MŠ Křižanov

při příležitosti připomenutí 785. výročí první písemné zmínky o Křižanově. Žáci prvního stupně se velmi pilně připravovali. Společně se svými učiteli se rozhodli připravit modely významných budov v naší obci. S nadšením se pustili do práce. Přestože záhy zjistili, že je taková tvorba opravdu časově náročná a že model není hotový „hned", vytrvali a s nadšením pracovali, malovali, modelovali... S radostí v očích si modely nainstalovali před své třídy a v den otevřených dveří je představovali svým rodičům a prarodičům. Některé třídy „stavěly" kostel, jiní radnici, železniční stanici Křižanov nebo kapli sv. Barbory... Dobové fotografie, pohlednice a výzdoba k cechům v Křižanově dokreslila celou atmosféru.
Žáci druhého stupně měli velmi nabytý program. Čekali je besedy s občany Křižanova, kteří je seznamovali s různými tématy o Křižanovu. Velké poděkovaní patří paní Libuši Čermákové, která osmákům a deváťákům vyprávěla o životě v obci během II. světové války. Děkujeme Daniele Širhalové, která se šesťáky a sedmáky zavzpomínala na život ve škole. Žáky velmi zaujali zejména školní kroniky. Díky patří naší bývalé žačce Martině Kulhánkové (rozené Lukáškové), která povyprávěla šesťákům a sedmákům o myslivosti a životě v okolních lesích. Panu Ivo Klimešovi děkujeme za čas, během kterého osmákům a deváťákům povyprávěl o počátcích sportů v naší obci. Hovořil o hokeji, fotbalu, atletice, tenise, leteckém sportu, vzpírání, lyžování a nezapomněl ani na hasičský sport. Poté se přesunul na radnici a provedl žáky všemi prostory radnice. Některé zaujala stará historická zrcadla ze zámku, jiní obdivovali oponu, která byla dříve umístěna v sokolovně. Děkujeme panu faráři Josefu Pohankovi, panu Karlu Hromkovi a paní Silvě Tomšíkové, kteří nám dali možnost nahlédnout na nádvoří místního zámku a povyprávěli nám o historii zámku, kostela a kapli sv. Barbory. Martinu Štěpánkovi děkujeme za vyprávění o dobrovolných hasičích v obci, jejich historii i současnosti. Někteří naši žáci jsou členy hasičského sboru, tudíž se do besedy také aktivně zapojovali. S velkým díky nesmíme zapomenout také na Jiřího Jurka, který žáky provedl zemědělským družstvem a Marka Částka, který je seznámil s fungováním bioplynové stanice. Někteří žáci byli nadšeni ze zvířat, jiní ze zemědělské techniky. Celý den žáci druhého stupně zakončili v Katolickém domě, kde na ně čekala Pavla Švecová a manželé Sýkorovi, kteří sehráli představení s výjevy z historie Křižanova.
Celým týdnem nás provázel dobový jídelníček. Naše šikovné paní kuchařky připravili žákům sladkou kaši z prosa, pokrm zvaný „kočičí svatba" z krup, hrachu a slaniny s česnekem. Pochutnali jsme si na pečeném kuřeti s nádivkou, křenové omáčce s uzeným masem a knedlíkem a pokrmu zvaném „Grenadýrský pochod". Doprovodný program k připomínce 785. výročí uzavírá hra „Křižanovský poklad", který připravila školní družinu ve spolupráci s mateřskou školou. Trasa vede Křižanovem a blízkým okolím. Čeká vás 20 zastavení s různými šiframi a skrývačkami. Někteří z vás již některá zastavení navštívili, ale kdo ještě nestihl, má možnost až do 15. 6. 2024. Děkujeme všem, kteří program do posledního detailu tvořili a připravili. Děkujeme žákům, zaměstnancům školy a všem návštěvníkům. 

Doufáme, že všichni byli nadšeni z celého programu, který naše škole připravila. Nás to bavilo moc a těšíme se na další akce, která nás čekají.